Składniki na 10 sztuk:
- 2 bataty (okolo 460g)
- 1/2 banana (około 100g)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki surowego kakao
- 10 łyżek wody mineralnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- garść orzechów nerkowca
- 5 dużych kostek czekolady gorzkiej 85%
Bataty umyć, osuszyć i upiec w skórce około 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie zostawić do ostudzenia. Następnie obrać, pokroić na kawałki i zblendować na gładką masę. Dodać wodę i kakao, ponownie zblendować. Następnie wsypać surowe kakao i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać. W drugim naczyniu połączyć mąkę, zmielone płatki owsiane i proszek do pieczenia, następnie dosypać do masy i ponownie dobrze wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w mniejsze kawałki orzechy nerkowca i całość jeszcze raz wymieszać. Masę przekładać do przygotowanych foremek na muffinki do około 3/4 wysokości. Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone, delikatnie przestudzić, W lekko ciepłe muffiny "powbijać" przekrojone w trójkąty kostki czekolady. Najlepiej smakują ciepłe, gdyż wtedy rozpływająca się czekolada nadaje wyjątkowego smaku ;) ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz