piątek, 4 października 2019

KREM Z PIECZONYM BURAKIEM I CIECIERZYCĄ

Składniki na słoik 500 ml:
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 buraki (około 210g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, papryka ostra
 Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do miski, dodać łyżkę oleju rzepakowego, przyprawy i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć przygotowane buraki. Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut. Przestudzić. Do naczynia wsypać ugotowaną ciecierzycę, upieczone buraki, posiekany czosnek oraz przyprawy. Wlać 3 łyżki oleju rzepakowego i całość zblendować na gładki krem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz