wtorek, 10 grudnia 2019

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI Z JAGLANYM KREMEM I GRUSZKĄ


Składniki na 10 porcji:
  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka mąki owsianej 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 95% (40 g) 
Zrobić puree z fasoli za pomocą blendera, następnie dodać banana i mleko sojowe i ponownie zblendować. Wsypać kakao - zmiksować. Wsypać oba rodzaje mąk i całość dobrze wymieszać. Na koniec dosypać posiekaną gorzką czekoladę i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 22 cm) i piec około 30 min w temperaturze 180 stopni C. Następnie odstawić do wystudzenia. 

Krem jaglano-nerkowcowy:
  • 100g suchej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego 
  • 1 banan
  • 2 garści orzechów nerkowca (moczonych w ciepłej wodzie przez około 2h)
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na pakowaniu, następnie wystudzić.  Orzechy nerkowca odsączyć z wody i zblendować na gładki krem. Przestudzoną kaszę zmiksować z bananem na jednolitą masę, dodać krem z nerkowców oraz mleko i ponownie zmiksować do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.

Dekoracja:
  • 2 gruszki
  • szczypta cynamonu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 95%
Gruszki pokroić na ósemki lub na więcej części, włożyć do garnka z niewielką ilością wody (około 3 łyżki)  i chwilę pogotować, dodając szczyptę cynamonu.  Następnie wyciągnąć i wystudzić.

Na przestudzone ciasto wyłożyć krem jaglano-nerkowcowy. Udekorować cząstkami gruszki i posiekaną drobno gorzką czekoladą. Odstawić do lodówki do stężenia na około 3 h.

Smacznego :)

*Podane wartości odżywcze i kaloryczne we wszystkich przepisach są przybliżone i mogą się nieco różnić, wpływ na to ma rodzaj zastosowanych produktów i ich przetworzenie oraz wielkość porcji :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz