niedziela, 13 października 2019

DYNIOWE MUFFINY Z KREMEM JAGLANO-KOKOSOWYM

Składniki na 10 sztuk:
  • 1 mała dynia (około 1kg)
  • 1 banan
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego 
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (np.sojowe)
  • 50 g gorzkiej czekolady 85%
  • 10 łyżek kremu jaglano-kokosowego *
  • 10 pistacji
Przygotować kisiel z siemienia lnianego, w tym celu należy do szklanki wsypać łyżeczkę zmielonego siemienia i zalać przegotowaną, ale nie wrzącą wodą.Odstawić na około 15 minut. Dynię oczyścić, pozbyć się gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 min w 180 stopniach C. Po tym czasie przestudzić dynię, obrać ze skóry i przełożyć do naczynia, dodać banana i razem zblendować na mus. Dodać przygotowany wcześniej kisiel lniany i ponownie zblendować. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszankę mąk dodawać stopniowo do musu dyniowo-bananowego i delikatnie mieszać, tak aby powstała gładka masa bez grudek. Gorzką czekoladę pokroić na małe kawałeczki i dorzucić do masy, wymieszać. Do przygotowanych foremek na muffiny, nakladać masę do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone, zostawić do przestudzenia. Na chłodne muffiny nakładać po łyżce kremu jaglano-kokosowego i udekorować pistacją na wierzchu.

*Krem jaglano-kokosowy:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 banan
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Do zimnej kaszy dodać mleko, wiórki oraz pokrojonego w kawałki banana. Całość zblendowąć na gładki krem. Odstawić na 10-15 minut do schłodzenia.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza