niedziela, 1 grudnia 2019

CZEKOLADOWE CIASTO Z BATATA NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki na 10 porcji :

Kruchy spód:
  • 1,5 szkl mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 4 łyżki masła orzechowego
Masa czekoladowa:
  • 1 duży batat (650g) upieczony około 30 minut w 200st C i przestudzony
  • 3 łyżki kakao
  • 4 duże kostki czekolady gorzkej 95% 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
Polewa:
  • 6 kostek czekolady gorzkiej 95%
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
Dekoracja:
  • garść orzechów nerkowca
Mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane wymieszać z masłem orzechowym. Przełożyć na przygotowaną  i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 22 cm) i dokładnie ugnieść dłońmi, aby powstał zwarty spód. Włożyć na około 20 minut do lodówki.
Przestudzonego batata pokroić w mniejsze części, dodać kakao i mleko roślinne i całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Wymieszać. Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć masę , wyrównać powierzchnię i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 40 minut w 180 st C, po tym czasie zostawić do przestudzenia. Przygotować polewę: kostki czekolady przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody oraz mleko roślinne i całość podgrzewać na małym ogniu do momentu uzyskania gładkiej polewy. Od razu wyłożyć na przestudzone ciasto, wyrównując brzegi i powierzchnię ciasta, na koniec udekorować orzechami nerkowca.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz