Składniki na około 11 burgerów :
- 100 g kaszy jaglanej
- 180 g czerwonej soczewicy
- 250 g cukinii
- 80 g świeżego szpinaku
- 8 sztuk suszonych pomidorów w zalewie olejowej
- 1 jajko
- około 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej*
- 1/2 czerwonej cebuli
- szczypta soli i pieprzu
- przyprawy : czosnek granulowany, bazylia, oregano, papryka ostra
* można użyć więcej lub mniej w zależności od uzyskanej konsystencji (konsystencja masy powinna być lekko klejąca, nie dająca się uformować w rękach).
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 15 min, po tym czasie odcedzić i gotować do miękkości około 15 - 20 minut i pozostawić do ostygnięcia. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i również ostudzić.
Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i poszatkować. Cukinię obrać ze skórki następnie pokroić w kostkę. Suszone pomidory, odsączyć z oleju i również pokroić na mniejsze kawałki.
Do dużej miski przełożyć wcześniej przygotowane składniki: kaszę jaglaną, soczewicę, cukinię, szpinak, cebulę oraz suszone pomidory. Dodać jajko i zmielone płatki owsiane (lub mąkę). Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem papryką oraz bazylią i oregano. Można również użyć innych przypraw wedle uznania.
Z przygotowanej masy uformować burgery preferowanej wielkości (u nas wyszło 11 sztuk). Układać w wyścielonej papierem do pieczenia formie. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 - 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć i chwilę przestudzić.
Składniki na sos koperkowy:
- 150 g jogurtu naturalnego SKYR
- 2 ząbki czosnku
- pęczek kopru
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta grubo zmielonego pieprzu
- listek bazylii do dekoracji ;)
Jogurt przełożyć do miski, dodać posiekany koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Można udekorować bazylią.
Przygotowane w ten sposób burgery można spożywać na różne sposoby. My przedstawiamy wersję klasycznego burgera w bułce z dodatkiem warzyw i z sosem.
Smacznego :)
Wygladaja przepysznie, z przyjemnoscia je zrobie :D
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy :D czekamy na informacje jak smakowały 😍
Usuń