Składniki na około 11 ciastek :
- 1 szkl zmielonych płatków owsianych
- duża garść daktyli suszonych
- 15 sztuk migdałów
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szkl gorącej, ale nie wrzącej wody
Daktyle zalać gorącą, przegotowaną wodą (tak aby były całkowicie przykryte) i odstawić na 15 - 20 minut. W tym czasie przygotować kisiel z siemienia lnianego, w tym celu zalać siemię lniane 1/2 szklanki gorącej wody. Migdały również zalać wrzątkiem i odstawić na 10 - 15 minut (aby łatwiej było je obrać ze skórki).
W misce przygotować suche składniki - wsypać płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i migdały. Blenderem zmiksować daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Następnie dodać kisiel z siemienia lnianego i wymieszać. Składniki suche i mokre połączyć i jeszcze raz wymieszać dokładnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz