Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2,5 łyżki amarantusa
- garść świeżego szpinaku
- 2 małe suszone pomidory z zalewy*
- przyprawy: pieprz, czosnek, bazylia
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- garść ugotowanych różyczek kalafiora
- 1/2 łyżki oleju lnianego
- kilka listków bazylii
- pieprz
Białka oddzielić od żółtek, z białek i szczypty soli ubić "sztywną" pianę. Amarantus zmielić na mąkę. Następnie do przygotowanej wcześniej piany dodać żółtka i mąkę z amarantusa, delikatnie wymieszać. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki, suszone pomidory osączyć z oleju i również pokroić w drobną kostkę. Oba składniki dodać do masy jajecznej. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Na łyżce oleju rzepakowego usmażyć złocisty omlet.
Ugotowane i ostudzone różyczki kalafiora wrzucić do naczynia, dodać 1/2 łyżki oleju lnianego i posiekane listki bazylii, całość zblendować. Następnie dodać gruboziarnisty pieprz i wymieszać. Gotowy omlet posmarować musem z kalafiora i udekorować sezonowymi warzywami.
Smacznego :)
W sam raz na śniadanko! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam <3
https://xgabisxworlds.blogspot.com/
Dokładnie! Był smakowity 😋
UsuńUwielbiam takie omlety! Miałam taką manię w zeszłym miesiącu, że omlet co drugi dzień witał na moim talerzu :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Znamy to :) My też jesteśmy wielkimi fankami omletów :) ;)
Usuń