Składniki na 4 desery (250 ml):
- 1/2 szklanki amarantusa
- 2 szklanki suszonych daktyli
- 3 łyżki kakao
- 300 g jogurtu naturalnego wysokobiałkowego (typu SKYR)
- skórka starta z 1/2 pomarańczy (opcjonalnie)
- 2 kiwi
- 6 śliwek węgierek
- 20 migdałów (sparzonych i obranych ze skórki)
- 24 borówki amerykańskie :)
Amarantus gotować w wodzie w proporcji 1:1,5 przez 15 minut, następnie odsączyć przez sitko o małych oczkach i wystudzić. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić i również chwilę przestudzić. Daktyle zmiksować z kakao na gładką masę, dodać amarantus i ponownie zmiksować. Przygotować 4 naczynia (u nas szklanki 300 ml), napełnić je gotową masą do 1/4 wysokości. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Jogurt naturalny przemieszać (opcjonalnie dodać skórkę otartą z pomarańczy). Schładzaną wcześniej masę pokryć warstwą jogurtu do 3/4 wysokości szklanki. Kolejnym etapem jest przygotowanie musu z owoców. W tym celu należy obrać kiwi, umyć śliwki i usunąć z nich pestki. W oddzielnych naczyniach zmiksować owoce na mus i delikatnie wyłożyć go na warstwę jogurtu. Na koniec ozdobić borówkami i migdałami. Całość schłodzić 30 - 60 minut w lodówce.
Muszę sobie tylko kalorie policzyć i z chęcią zrobie sobie te deserki :) Myślę, że nawet mojemu mężowi by posmakowały :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj na blogu pojawią się wartości odżywcze dla wszystkich naszych dań :D Zapraszamy do zapoznania się wieczorkiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie ten deser wygląda muszę spróbować go wykonać!
OdpowiedzUsuńKolorowy, smaczny i bez dodatku cukru :) Polecamy
UsuńBanana Smiles