Kruchy spód:
- 1,5 szkl mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 duży batat (650g) upieczony około 30 minut w 200st C i przestudzony
- 3 łyżki kakao
- 4 duże kostki czekolady gorzkej 95%
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 6 kostek czekolady gorzkiej 95%
- 2 łyżki wody
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- garść orzechów nerkowca
Przestudzonego batata pokroić w mniejsze części, dodać kakao i mleko roślinne i całość zblendować na gładką masę. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Wymieszać. Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć masę , wyrównać powierzchnię i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 40 minut w 180 st C, po tym czasie zostawić do przestudzenia. Przygotować polewę: kostki czekolady przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody oraz mleko roślinne i całość podgrzewać na małym ogniu do momentu uzyskania gładkiej polewy. Od razu wyłożyć na przestudzone ciasto, wyrównując brzegi i powierzchnię ciasta, na koniec udekorować orzechami nerkowca.
Smacznego :)
Czas zabrać się za pieczenie
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja to już wyższa szkoła jazdy. Póki co z moimi umiejętnościami najczęściej piekę https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ Wiem, że to ciasto zawsze się uda i jest bardzo proste w przygotowaniu. W sam raz na moje możliwości!
OdpowiedzUsuń