Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
- 100g kaszy jaglanej (suchej)
- mała dynia (1kg)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 banany (około 240g)
- garść migdałów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 duże śliwki
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Z dyni usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze części. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut w 200 stopniach C. Następnie przestudzić, usunąć skórę i jeszcze drobniej pokroić. Do miski włożyć przygotowaną dynię i zblendować na gładkie puree, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i pokrojone w kawałki banany. Ponownie zblendować na gładką masę. Stopniowo dodawać kaszę jaglaną, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Proszek do pieczenia połączyć z mąką i również wsypać do masy. Całość ponownie wymieszać. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut, po tym czasie usunąć skórkę, pokroić w mniejsze kawałki i dodać do przygotowanej masy. Wymieszać. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na cienkie paski. Masę przełożyć do tortownicy. Na wierzchu rozłożyć śliwki. Ciasto piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawić do przestudzenia.
Smacznego :)
Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńSpogląda na mnie dynia w kuchni i szukam na nią przepisu i w końcu znalazłam! Twój wypiek prezentuje się obłędnie już przez monitor wyobrażam sobie jego bajeczny zapach! Jedynie mam dylemat o typ blendera, który niezbędny jest do wykonania masy. Czy to ma być ręczny? Mam jedynie kielichowy o taki https://eltkom.pl/Blender-Kielichowy-Pulsacyjny-Tefal-Bl2a0131-p147393 I zastanawiam się czy typ blendera ma wpływ na efekt końcowy ciasta. Kuchcik ze mnie marny ;/
OdpowiedzUsuń