sobota, 14 września 2019

KREM Z PIECZONYCH WARZYW I DOMOWĄ PASTĄ TAHINI



Składniki na słoik 500 ml:
  • 2 czerwone papryki (345g)
  • 1 duża marchew (250g)
  • 1 cukinia (440g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy (czosnek, bazylia, pieprz, sól, papryka ostra)
  • 2 łyżki domowej pasty tahini *
*Dowolną ilość ziaren sezamu, uprażyć na suchej patelni na złoty kolor (należy uważać aby nie spalić ziaren :) ). Następnie zblendować na gładką masę (ewentualnie można dodać łyżkę oleju rzepakowego - my nie dodawałyśmy).

Marchew obrać ze skórki i umyć. Następnie pokroić na małe kawałki, wsypać do miski i dodać łyżkę oleju oraz przyprawy. Odstawić na 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małe kawałki. Cukinię również umyć i pokroić. Pokrojone, powyższe warzywa wsypać do drugiej miski, dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i przyprawy. Odstawić na około 10 minut. Na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia wysypać marchewkę i piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 10 minut. Po tym czasie dosypać pozostałe warzywa i piec jeszcze 30 minut zmniejszając temperaturę do około 150 stopni C. Następnie odstawić do wystudzenia. Do naczynia wsypać gotową, upieczoną mieszankę. Dodać 2 łyżki pasty tahini i zmiksować całość na gładką masę. Krem przełożyć do naczynia i przechowywać w lodówwce.

Smacznego :)




1 komentarz: