niedziela, 11 sierpnia 2019

WYTRAWNE MUFFINY GRYCZANE Z WARZYWAMI


Składniki na około 32 muffiny:
  • 600 g kaszy gryczanej białej
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 100 ml mleka krowiego
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 garście jarmużu
  • 3/4 czerwonej papryki
  • 9 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika
  • 2 mozzarelle
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, suszona bazylia, mielona ostra papryka, i inne według uznania
Kaszę zalać wodą 5 cm powyżej jej poziomu. Odstawić na 12 h. Po tym czasie odcedzić na sitku, przelać wodą i odsączoną kaszę wsypać do miski. Dodać oba rodzaje mleka, drożdże, szczyptę soli i zblendować na gładką masę. Następnie wsypać umyty i posiekany jarmuż i ponownie zblendować. Pokroić paprykę, suszone pomidory i oliwki w drobną kostkę i wrzucić do masy. Dosypać pestki słonecznika oraz posiekany czosnek i wymieszać całość drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokrojona w kostkę mozzarellę i przyprawy i znów wymieszać. Odstawić na 10 minut.  Przygotować silikonowe foremki na muffiny i nakładać łyżką masę do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku z funkcją termoobiegu przez 10-12 minut. Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu. 

Smacznego :)



2 komentarze: