Składniki na około 32 muffiny:
- 600 g kaszy gryczanej białej
- 100 ml mleka roślinnego
- 100 ml mleka krowiego
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli himalajskiej
- 2 garście jarmużu
- 3/4 czerwonej papryki
- 9 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika
- 2 mozzarelle
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, suszona bazylia, mielona ostra papryka, i inne według uznania
Kaszę zalać wodą 5 cm powyżej jej poziomu. Odstawić na 12 h. Po tym czasie odcedzić na sitku, przelać wodą i odsączoną kaszę wsypać do miski. Dodać oba rodzaje mleka, drożdże, szczyptę soli i zblendować na gładką masę. Następnie wsypać umyty i posiekany jarmuż i ponownie zblendować. Pokroić paprykę, suszone pomidory i oliwki w drobną kostkę i wrzucić do masy. Dosypać pestki słonecznika oraz posiekany czosnek i wymieszać całość drewnianą łyżką. Na koniec dodać pokrojona w kostkę mozzarellę i przyprawy i znów wymieszać. Odstawić na 10 minut. Przygotować silikonowe foremki na muffiny i nakładać łyżką masę do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku z funkcją termoobiegu przez 10-12 minut. Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu.
Wygląda przepysznie, muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze na ciepło :), koniecznie wypróbuj :) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
34 year old Desktop Support Technician Janaye Croote, hailing from Noelville enjoys watching movies like Vehicle 19 and Juggling. Took a trip to Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen and drives a MX-6. mozesz sprobowac tutaj
OdpowiedzUsuń