sobota, 31 sierpnia 2019

AMARANTUSOWY OMLET ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI


Składniki na 1 omlet:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki amarantusa 
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 małe suszone pomidory z zalewy*
  • przyprawy: pieprz, czosnek, bazylia
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • garść ugotowanych różyczek kalafiora 
  • 1/2 łyżki oleju lnianego
  • kilka listków bazylii
  • pieprz
* Suszone pomidory, dzień wcześniej zamoczyć w 1 łyżce oleju lnianego z przyprawami (oregano, bazylia, czosnek) i odstawić.

Białka oddzielić od żółtek, z białek i szczypty soli ubić "sztywną" pianę. Amarantus zmielić na mąkę. Następnie do przygotowanej wcześniej piany dodać żółtka i mąkę z amarantusa, delikatnie wymieszać. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki, suszone pomidory osączyć z oleju i również pokroić w drobną kostkę. Oba składniki dodać do masy jajecznej. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Na łyżce oleju rzepakowego usmażyć złocisty omlet.
Ugotowane i ostudzone różyczki kalafiora wrzucić do naczynia, dodać 1/2 łyżki oleju lnianego i posiekane listki bazylii, całość zblendować. Następnie dodać gruboziarnisty pieprz i wymieszać. Gotowy omlet posmarować musem z kalafiora i udekorować sezonowymi warzywami.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. W sam raz na śniadanko! :D
    Pozdrawiam <3

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie omlety! Miałam taką manię w zeszłym miesiącu, że omlet co drugi dzień witał na moim talerzu :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znamy to :) My też jesteśmy wielkimi fankami omletów :) ;)

      Usuń