środa, 28 sierpnia 2019

TRICOLORE CUP


Składniki na 5 deserów (po 300 ml):
  • 200g kaszy jaglanej
  • 3 dojrzałe banany (około 400g)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao (około 20g)
  • garść orzechów nerkowca (około 35g)
  • 2 brzoskwinie (około 370g)
  • 1 pomarańcza (około 230g)
  • surowe ziarna kakao do dekoracji
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Zostawić do ostudzenia. Po tym czasie do miski przełożyć gotową kaszę, banany oraz mleko. Wszystko zblendować na gładką masę. Następnie odjąć około 1/4 masy i przełożyć do drugiej miski. Orzechy nerkowca zmiksować w młynku na mąkę z drobnymi kawałkami. Do miski z większą ilością masy dodać 2 łyżki kakao i zblendować. Natomiast do pozostałej części masy wsypać zmiksowane orzechy nerkowca i również zblendować.
Do wysokich szklanek lub pucharków nakładać warstwami masy, rozpoczynając od ciemnej, później nieco cieńsza warstwa jasna i znów ciemna.
Umyć brzoskwinie, obrać i pokroić na małe kawałki. Pomarańczę również obrać i podzielić na cząstki. Owoce przełożyć do naczynia i razem zmiksować na gładki mus. Tak przygotowany nakładać na wierzch deserów. Można udekorować surowym kakao. Włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz