czwartek, 11 lipca 2019

CIASTECZKA DAKTYLOWE Z ORZECHAMI


Składniki na około 11 ciastek :

  • 1 szkl zmielonych płatków owsianych
  • duża garść daktyli suszonych
  • 15 sztuk migdałów
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szkl gorącej, ale nie wrzącej wody

Daktyle zalać gorącą, przegotowaną wodą (tak aby były całkowicie przykryte) i odstawić na 15 - 20 minut. W tym czasie przygotować kisiel z siemienia lnianego, w tym celu zalać siemię lniane 1/2 szklanki gorącej wody. Migdały również zalać wrzątkiem i odstawić na 10 - 15 minut (aby łatwiej było je obrać ze skórki).
W misce przygotować suche składniki  - wsypać płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i migdały. Blenderem zmiksować daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Następnie dodać kisiel z siemienia lnianego i wymieszać. Składniki suche i mokre połączyć i jeszcze raz wymieszać dokładnie.

Przygotować formę do pieczenia, wykładając ją papierem lub folia aluminiową. Łyżką nakładać ciasto w odstępach 1 - 2 cm. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec 15 - 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasteczka na kilka minut. Następnie wyciągnąć. Tak przygotowane ciasteczka są gotowe do spożycia. Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz