Składniki na słoik 500 ml:
- 2 czerwone papryki (345g)
- 1 duża marchew (250g)
- 1 cukinia (440g)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy (czosnek, bazylia, pieprz, sól, papryka ostra)
- 2 łyżki domowej pasty tahini *
Marchew obrać ze skórki i umyć. Następnie pokroić na małe kawałki, wsypać do miski i dodać łyżkę oleju oraz przyprawy. Odstawić na 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małe kawałki. Cukinię również umyć i pokroić. Pokrojone, powyższe warzywa wsypać do drugiej miski, dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i przyprawy. Odstawić na około 10 minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać marchewkę i piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 10 minut. Po tym czasie dosypać pozostałe warzywa i piec jeszcze 30 minut zmniejszając temperaturę do około 150 stopni C. Następnie odstawić do wystudzenia. Do naczynia wsypać gotową, upieczoną mieszankę. Dodać 2 łyżki pasty tahini i zmiksować całość na gładką masę. Krem przełożyć do naczynia i przechowywać w lodówwce.
Smacznego :)
niskokaloryczne i do tego smaczne
OdpowiedzUsuń