- 100g kaszy jaglanej
- 1/2 banana (około 100g)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 4 kwaśne jabłka
- 4 śliwki
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej
- garść suszonych daktyli
Następnie do wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać kawałki i kruczyć na wierzch szarlotki. Całość piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C ( po około 10 minutach można zmniejszyć do 160 stopni C, jeżeli wierzch zbyt mocno by się spiekł ;) ) Gotowe, upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia i stężenia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego :)
Aż wstyd się przyznać, ale nigdy ni jadłam ciasta z figami.
OdpowiedzUsuń