niedziela, 29 września 2019

APPLE PIE Z DAKTYLOWO-OWSIANĄ KRUSZONKĄ

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
  • 100g kaszy jaglanej 
  • 1/2 banana (około 100g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 4 kwaśne jabłka 
  • 4 śliwki
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej
  •  garść suszonych daktyli
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić, a następnie  wsypać do miski. Dodać pokrojonego banana oraz wiórki kokosowe oraz mleko roślinne. Całość zblendować na gładką masę. Przełożyć do tortownicy i podpiec około 10 minut w twmperaturze 180 stopni C. W tym czasie przygotować mus jabłkowo-śliwkowy. W tym celu należy umyć owoce, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast śliwki pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć przygotowane owoce, dodać cynamon i całość chwilę pogotować (około 5 minut) często mieszając. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy.
Następnie do wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać kawałki i kruczyć na wierzch szarlotki. Całość piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C ( po około 10 minutach można zmniejszyć do 160 stopni C, jeżeli wierzch zbyt mocno by się spiekł ;) ) Gotowe, upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia i stężenia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego :)


1 komentarz: