- 100 g brązowego ryżu
- 1 batat (około 260 g)
- 5 łyżek sezamu
- 4 ząbki czosnku
- świeże listki bazylii
- przyprawy
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przesypać do miski, dodać posiekany drobno czosnek i przyprawy, zostawić do ostudzenia. W tym czasie umyć, osuszyć batata i upiec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Następnie również przestudzić. Dodać batata do ryżu i całość zblendować. Do gotowej masy wsypać posiekaną bazylię i wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i obtaczać w sezamie. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze około 10 minut. Podawać z ulubioną sałatką lub warzywami sezonowymi.
Takie połączenie lubię najbardziej! :) Pysznie, zdrowo i kreatywnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
My również, a takich połączeń na naszym blogu będzie jeszcze więcej :) :)
UsuńPozdrawiamy !
Banana Smiles
Malutko kalorii
OdpowiedzUsuń