sobota, 24 sierpnia 2019

WYKWINTNE BATARELLO

Składniki na 8 sztuk:
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 batat (około 260 g)
  • 5 łyżek sezamu
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże listki bazylii
  • przyprawy
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przesypać do miski, dodać posiekany drobno czosnek i przyprawy, zostawić do ostudzenia. W tym czasie umyć, osuszyć batata i upiec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Następnie również przestudzić. Dodać batata do ryżu i całość zblendować. Do gotowej masy wsypać posiekaną bazylię i wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i obtaczać w sezamie. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C przez 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze około 10 minut. Podawać z ulubioną sałatką lub warzywami sezonowymi. 

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Takie połączenie lubię najbardziej! :) Pysznie, zdrowo i kreatywnie.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również, a takich połączeń na naszym blogu będzie jeszcze więcej :) :)
      Pozdrawiamy !
      Banana Smiles

      Usuń