poniedziałek, 19 sierpnia 2019

TOFUNANA PIE Z POLEWĄ DAKTYLOWĄ


Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 5  płaskich łyżek masła orzechowego
  • 2 kostki tofu (po 180 g)
  • 1 łyżka białka konopnego
  • 1/2 łyżeczki chlorelli
  • 2 banany (dojrzałe)
  • 5 łyżek rozpuszczonej żelatyny (według przepisu na opakowaniu) *
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • po kilka sztuk orzechów nerkowca i laskowych - do dekoracji
* Dla wegan można zastąpić agarem
Płatki owsiane chwilę zmielić, tak aby pozostały drobne kawałki (NIE na mąkę). Przesypać do miski, dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć przygotowaną kruszonką z płatków i masła orzechowego. Dobrze docisnąć do dna. Wstawić na 15 minut do lodówki. Tofu pokroić na mniejsze kawałki włożyć do miski, dodać pokrojone banany i zmiksować. Po chwili wsypać białko konopne i chlorellę, dalej miksować do uzyskania gładkiej masy. Przygotowaną żelatynę dodać do masy i wymieszać, aby nie powstały grudki :). Całość wyłożyć na schłodzony spód. Wyrównać wierzch ciasta i wstawić na całą noc do lodówki, w celu stężenia. Następnego dnia przygotować polewę daktylową. Suszone daktyle należy wsypać do naczynia i zalać wrzątkiem tak, aby całość była przykryta wodą. Odstawić na 15 minut. Następnie przecedzić przez sitko, wodę z daktyli należy zachować. Do innego naczynia przełożyć odsączone daktyle i blendować, stopniowo dodawać wodę po moczeniu daktyli (około 1/2 szklanki - ilość zależy od konsystencji, powinna być gładka i smarowna a nie rzadka). Gotową polewą posmarować wierzch ciasta i dobrze wygładzić brzegi i wierzch szpatułką. Udekorować orzechami według uznania. 

Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, będę musiała przepis wypróbować.

    Pozdrawiam, Carpe diem

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam każdy produkt z przepisu, więc na pewno wypróbuję <3 Wygląda pysznie:)
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń