niedziela, 22 września 2019

JAGLANE PUMPKIN PIE

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):
  • 100g kaszy jaglanej (suchej)
  • mała dynia (1kg)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 banany (około 240g)
  • garść migdałów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 duże śliwki 
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Z dyni usunąć gniazdo nasienne i pokroić w mniejsze części. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut w 200 stopniach C. Następnie przestudzić, usunąć skórę i jeszcze drobniej pokroić. Do miski włożyć przygotowaną dynię i zblendować na gładkie puree, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i pokrojone w kawałki banany. Ponownie zblendować na gładką masę. Stopniowo dodawać kaszę jaglaną, ciągle miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Proszek do pieczenia połączyć z mąką i również wsypać do masy. Całość ponownie wymieszać. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut, po tym czasie usunąć skórkę, pokroić w mniejsze kawałki i dodać do przygotowanej masy. Wymieszać. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na cienkie paski. Masę przełożyć do tortownicy. Na wierzchu rozłożyć śliwki. Ciasto piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawić do przestudzenia.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Spogląda na mnie dynia w kuchni i szukam na nią przepisu i w końcu znalazłam! Twój wypiek prezentuje się obłędnie już przez monitor wyobrażam sobie jego bajeczny zapach! Jedynie mam dylemat o typ blendera, który niezbędny jest do wykonania masy. Czy to ma być ręczny? Mam jedynie kielichowy o taki https://eltkom.pl/Blender-Kielichowy-Pulsacyjny-Tefal-Bl2a0131-p147393 I zastanawiam się czy typ blendera ma wpływ na efekt końcowy ciasta. Kuchcik ze mnie marny ;/

    OdpowiedzUsuń