piątek, 8 lipca 2016

MISTRZOWSKIE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I KOKOSEM


Po roku przerwy postanowiłyśmy powrócić z nowymi przepisami na jeszcze lepsze smakołyki. Dziś na blogu zagoszczą mistrzowskie babeczki przygotowane specjalnie na Euro 2016. Cała rodzina zajadała się nimi kiedy kibicowaliśmy naszym mistrzom. Idealne połączenie soczystych truskawek, czekolady i kokosa sprawia, że nie można się oprzeć kolejnej sztuce. Truskawki oczywiście można zastąpić innymi, ulubionymi owocami, wtedy smak będzie nieco inny. :)

Składniki na 12 babeczek :
  • 220 g miękkiego masła
  • 15 daktyli
  • 160 g mąki pszennej
  •  50 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 50 g drobno posiekanej czekolady
  • 150 g truskawek
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tak aby całe były przykryte wodą) ok.15 min. Po tym czasie zblendować je na jednolitą masę. Do daktyli dodać pozostałe składniki poza czekoladą i truskawkami i zmiksować do gładkości. Na końcu wmieszać 50 g czekolady i pokrojone truskawki. Powstałą masą napełnić foremki do muffinek do połowy wysokości. Piec w temp. 170 st.C przez 20-22 min. Odstawić do ostygnięcia.

Składniki na krem  :
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Kremówkę ubić do sztywności. Gdy babeczki ostygnął rozsmarować krem na wierzchu każdej i ozdobić kawałkami czekolady. 

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń