czwartek, 21 lipca 2016

KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ



Ostatnio na blogu umieściłam przepis na ciasto z wiśniami. Nadal pozostaję w temacie owoców sezonowych i dziś zaprezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie wiśni w pysznym deserze. Ciasto kruche z delikatną pianką - idealne do popołudniowej kawy. Oczywiście do jego przygotowania możemy wykorzystać różne owoce (nie muszą to być wiśnie) nawet te mrożone, albo ulubiony dżem czy powidła. W zimie często przygotowuję to ciasto z dżemem z aronii lub borówek. Również smakuje wyśmienicie.

Składniki na ciasto :
  • 3 szkl mąki
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  3 łyżki cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto, 1/3 schłodzić w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkować tak aby wyłożyć nim dno i boki formy o wymiarach 22 x 22 cm. 
Składniki na piankę :
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
Z białek ubić pianę, następnie dodać szklankę cukru i kisiel i ponownie zmiksować.

Dodatkowo :
  • 1 szkl wydrylowanych wiśni

Na ciasto wyłożyć wiśnie, następnie piankę a na to poszarpane lub starte na tarce ciasto, które schładzało się w lodówce. Piec 40 min w temp. 180 st. C .

Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Mmm.. Uwielbiam pianki w ciastach, na pewno spróbuję Twojego przepisu! Super strona, będe zaglądać częściej.
    Pozdrawiam
    www.odkryjswójsmak.pl

    OdpowiedzUsuń