piątek, 4 września 2015

DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH



Ostatnio miałyśmy wielką ochotę na wypiek domowego chleba. W rodzinnych książkach kucharskich znalazłyśmy ten archiwalny przepis na pyszny chleb pełen zdrowych ziaren. Przygotowanie go jest dość czasochłonne, ale jego smak z pewnością zrekompensuje nam wszystko. Taki chleb zdecydowanie może nam zastąpić sklepowe, zwykle, pszenne bochenki i nadać naszemu życiu nowy smak :) Zapraszamy do spróbowania!


Składniki na rozczyn:
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki
Składniki na dwa bochenki (na keksówki o długości 27 cm i wysokości 10 cm):
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szkl mąki żytniej typ 720
  • 3 łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 3/4 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. słonecznika łuskanego
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego
  • 4 szkl. wody mineralnej
Składniki na rozczyn połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia na ok.2 godziny. Do rozczynu dodać mąkę żytnią i 1 szklankę letniej wody - wymieszać i pozostawić na kilka godzin (najlepiej jest zostawić na całą noc). Rano dodać 1 kg mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 2,5 szkl. letniej wody, drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, płatki owsiane, słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wysmarować olejem foremki, posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny - aż ciasto wyrośnie do brzegów foremek. Piec w temperaturze 200ºC przez ok.1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika przykryć mokrą ściereczką.

Smacznego :)


2 komentarze: